Actualitatea ambasadei

Alegeri Prezidențiale 2019

 

Alegeri prezidențiale 2019 - lista actualizată a actelor de identitate pe baza cărora se poate vota

14 septembrie 2019

 

Urmare adoptării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, precum şi unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019, Ambasada României la Oslo informează că a fost actualizată lista actelor de identitate pe baza cărora se poate vota la alegerile prezidențiale organizate în luna noiembrie 2019.

Astfel, actele de identitate în baza cărora se exercită dreptul de vot sunt: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, iar, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.

ATENȚIE – a fost eliminat titlul de călătorie din categoria actelor de identitate pe baza cărora se poate vota la alegerile prezidențiale!

 

Alegeri prezidențiale 2019 - Prelungirea termenului de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro

13 septembrie 2019

 

Ambasada României la Oslo aduce la cunoștință că termenul limită de înscriere a alegătorilor din străinătate pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro) a fost prelungit până la 15 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României) pentru ambele opțiuni de înregistrare online, Alegător în străinătate prin corespondență sau Alegător în străinătate la o secție de votare

Portalul Vot străinătate a fost creat și este administrat, în mod exclusiv, de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)Procedura de înregistrare este prezentată detaliat pe acest portal, la link-urile corespunzătoare celor două secțiunii. Pentru eventuale întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere, AEP a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro

 

 

Comunicat de presă

privind precizările președintelui AEP legate de utilizarea datelor cu caracter personal ale alegătorilor români din străinătate exclusiv în procesele electorale

 

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, revine asupra repetatelor asigurări pe care le-a oferit în legătură cu utilizarea datelor cu caracter personal ale alegătorilor români din străinătate și precizează, din nou, că acestea sunt destinate exclusiv proceselor electorale.  

În opinia președintelui AEP, informațiile potrivit cărora datele personale ale alegătorilor români din străinătate ar putea ajunge la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sunt de natură să descurajeze exercitarea dreptului de vot de către aceștia.

„Registrul electoral, gestionat de AEP, cuprinde datele personale ale tuturor cetățenilor români cu drept de vot. Nu am pus, nu punem şi nu vom pune aceste date la dispoziţia niciunei entități a statului, cu excepția celor implicate în organizarea și desfășurarea proceselor electorale, deoarece instrumentele legale ne spun că nu avem voie”, a precizat președintele AEP. 

Remintim că, potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale. În cazul datelor cu caracter personal ale alegătorilor români din străinătate care se preînregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro, acestea sunt doar la dispoziția Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Externe, precum și a Poștei Române, doar pentru aceste alegeri

Mai precizăm că listele electorale permanente cu cetățenii români înregistrați ca alegători în străinătate se întocmesc doar pentru alegerile prezidențiale din acest an.

„Îi asigur pe toți românii din străinătate că datele lor sunt în siguranță și îi îndemn să continue să se înregistreze fără rezerve pe portalul www.votstrainatate.ro, recomandându-le să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură și comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări și fără costuri”, a subliniat președintele AEP.

 

Alegeri prezidențiale - Votul în străinătate

3 septembrie 2019

 

În contextul campaniei de informare a alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în Norvegia cu privire la organizarea alegerilor pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019 (turul I) și 24 noiembrie (turul II) și apropierii termenului limită de înscriere a alegătorilor din străinătate pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro)11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României), Ambasada României la Oslo pune la dispoziția tuturor celor interesați două materiale informative (Alegeri prezidențiale 2019 - pliant și poster) care au fost editate de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Alegeri prezidențiale 2019 – pliant +poster

 

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

22 august 2019

 

În contextul campaniei de informare a alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în Norvegia cu privire la organizarea alegerilor pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019 (turul I) și 24 noiembrie (turul II), Ambasada României în Regatul Norvegiei aduce la cunoștință modalitățile alternative de exercitare a dreptului de vot în străinătate - Votul prin corespondență sau Votul la o secție de votare, în două variante de organizare: vot la secția de votare din străinătate la care alegătorul s-a înregistrat în prealabil și poate fi organizată urmare solicitărilor a cel puțin 100 de alegători care s-au înregistrat cu aceeași opțiune a locației geografice sau vot tradițional la oricare secție de votare din străinătate.

Alegătorii care optează pentru Votul prin corespondență sau Votul la o secție de votare care va fi organizată urmare solicitărilor a cel puțin 100 de alegători care s-au înregistrat cu o aceeași opțiune a locației geografice, trebuie să se înregistreze on-line pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea corespunzătoare - Alegător în străinătate prin corespondență sau Alegător în străinătate la o secție de votare.

Data-limită pentru înscrierea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), ca Alegător în străinătate prin corespondență sau Alegător în străinătate la o secție de votare este 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).

Portalul Vot străinătate a fost creat și este administrat, în mod exclusiv, de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Procedura de înregistrare este prezentată detaliat pe acest portal, la link-urile corespunzătoare celor două secțiuni. Pentru eventuale întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere, AEP a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro

IMPORTANT!

Înregistrarea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii Statului român.

IMPORTANT !

Datele personale furnizate AEP la înregistrarea pe portalul Vot în străinătate sunt supuse Regulamentului (UE) 2016/679, aplicabil din 25 mai 2018, privind prelucrarea  datelor cu caracter personal și libera circulație a acestora, utilizarea lor fiind strict limitată la procesul electoral din noiembrie 2019.

Recomandăm alegătorilor români din Norvegia să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță, cu cel puțin trei avantaje importante: (1) posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură; (2) evitarea aglomerației de la secțiile de votare; și (3) evitarea costurilor deplasării la secția de votare.

 

Votul la o secție de votare

1. Alegătorii care se vor afla în străinătate, indiferent de motiv, pot solicita organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vor dori să voteze.

2. Pentru a solicita înființarea unei secții de votare în străinătate, alegătorul trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător la o secție de votare, pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea Alegător în străinătate la o secție de votare.

3. Pentru înregistrarea cu opțiunea alegător în străinătate la o secție de votare, alegătorul trebuie să completeze integral formularul on-line și să anexeze copia scanată sau fotografia actului românesc de identitate valabil (conform procedurii AEP indicate pe portalul Vot străinătate).

4. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de alegători care s-au înregistrat cu aceeași opțiune a locației geografice (aceeași localitate sau grup de localități în proximitate) pentru organizarea secției de votare, cu condiția ca autoritățile statului în care se află locația / localitatea să își dea acordul pentru organizarea secției respective. Lista acestor secții de votare este stabilită de AEP pe baza cererilor alegătorilor aflați în străinătate care au fost înregistrate pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea Alegător în străinătate la o secție de votare.

5. Alegătorul care s-a înregistrat pe portalul Vot străinătate, cu opțiunea Alegător în străinătate la o secție de votare, poate vota la oricare altă secție de votare organizată în străinătate și nu doar la cea înființată ca urmare a cererii pe care a înregistrat-o.

6. Alegătorii care se înregistrează ca alegător în străinătate la o secție de votare vor fi înscriși în listele electorale permanente din străinătate.

7. Votul tradițional la oricare secție de votare din străinătate poate fi exprimat de toți alegătorii care nu au optat pentru votul prin corespondență și nu au fost înscriși de AEP în listele electorale permanente pentru votul prin corespondență.

8. Secțiile de votare organizate în afara țării vor fi deschise cu două zile în avans față de ziua votului (duminică 10 noiembrie 2019 turul I și duminică 24 noiembrie 2019 turul II), după următorul program:

vineri - 8 și 22 noiembrie 2019, în intervalul orar 12:00 - 21:00 (ora locală)

sâmbătă - 9 și 23 noiembrie 2019, în intervalul orar 7:00 - 21:00 (ora locală)

duminică - 10 și 24 noiembrie 2019, în intervalul orar 7:00 - 21:00 (ora locală)

Alegătorii care în ziua votului (cele două zile de duminică, 10 și 24 noiembrie 2019), la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare respective verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și, în acest sens, constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în aceste situaţii pot vota până cel mult la ora 23.59.

9. Alegătorii care își vor exercita dreptul de vot la o secție de votare din străinătate trebuie să prezinte un act de identitate românesc valabil în ziua votării, respectiv unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, titlul de călătorie.

Link-uri utile:

Ministerul Afacerilor Externe, rubrica Alegeri pentru Președintele României - 2019

Informații generale, link: www.mae.ro/node/49479

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate, link: http://www.mae.ro/node/49653

Legislație, link: www.mae.ro/node/49656

Autoritatea Electorală Permanentă

Pagina oficială de internet, www.roaep.ro/

Portalul Vot străinătate, www.votstrainatate.ro/

Secțiunea Legislație electorală – Alegeri Prezidențiale, link: http://www.roaep.ro/legislatie/

Vom reveni, pe site-ul și pagina de Facebook ale Ambasadei, cu informații suplimentare privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României, pe măsură ce autoritățile române cu competențe în materie electorală vor comunica noi precizări și detalii procedurale cu referire la votul în străinătate.

 

Comunicat de presă privind precizările președintelui AEP legate de informațiile eronate care circulă în spațiul public pe tema datelor personale ale românilor din străinătate

14 august 2019

 

Ca urmare a unor informații vehiculate în spațiul public potrivit cărora alegătorii români din străinătate ezită să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro din cauza suspiciunii că datele lor personale ar putea ajunge la Agenția Națională de Înregistrare Fiscală (ANAF) sau la alte instituții ale statului, Autoritatea Electorală Permanentă face următoarele precizări:

1. Potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.

2. Menționăm că în cazul datelor alegătorilor români din străinătate care se preînregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro, acestea sunt doar la dispoziția Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Externe.

3. Listele electorale permanente cu cetățenii români înregistrați ca alegători în străinătate se întocmesc doar pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, recomandă cetățenilor români din străinătate să nu dea credit informațiilor menite, de fapt, să descurajeze exercitarea dreptului de vot prin corespondență sau la o secție de votare mai aproape de casă.

„Îi asigur pe toți românii din străinătate că datele lor sunt în siguranță și îi îndemn să se înregistreze fără rezerve pe portalul www.votstrainatate.ro, recomandându-le să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură și comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări și fără costuri”, a subliniat președintele AEP.

 

Exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

16 august 2019

Ambasada României la Oslo aduce la cunoștința alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în Norvegia o serie de precizări emise de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu privire la exercitarea dreptului de vot prin corespondență.

Reiterăm avantajele înregistrării cu această opțiune:

 • posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
 • evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
 • evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

Recomandăm alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în Norvegia să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță.

Conform recentelor comunicate de presă emise de AEP, pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:

 

1. ÎNREGISTRAREA

Completarea formularului online disponibil pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea Alegător în străinătate prin corespondență. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate românesc valabil și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (conform Ordinul MAE nr. 500/2016).

Documentele care atestă dreptul de şedere / domiciliul sau reședința în Norvegia sunt: certificat de înregistrare a domiciliului sau reședinței (unul dintre documentele Bostedattest, Registreringsbevis for EØS-borgere sau Varig Oppholdsbevis for EØS-borgere), viză de ședere permanentă (Permanent oppholdstillatelse) și permis de conducere norvegian (acest ultim document atestă reședința titularului în Norvegia numai dacă titularul deține un pașaport norvegian valid sau titularul deține un pașaport românesc valabil cu menționarea domiciliului în Norvegia și se află în imposibilitatea de a prezenta unul dintre documentele enumerate anterior).

Data limită pentru înscrierea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), este 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).

Portalul Vot străinătate a fost creat și este administrat, în mod exclusiv, de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Procedura de înregistrare este prezentată detaliat pe acest portal. Pentru eventuale întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere, AEP a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro

 

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR

Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă:

 • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
 • două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior (se folosește și se aplică câte un singur colant pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin).

 

3. VOTAREA

 • Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat;
 • Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
 • Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf;
 • Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;
 • Se aplică unul dintre cele două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe plicul exterior.

ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

 

4. EXPEDIEREA

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior (sigilat și autoadresat cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară) care conține votul său:

 • îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă; sau
 • îl depune la orice operator de curierat sau îl poate expedia la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; sau
 • îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă, după caz.

Procedura de depunere a plicurilor la misiunile diplomatice va fi reglementată printr-o hotărâre AEP. Ambasada României la Oslo va informa despre această procedură, imediat după ce AEP va emite hotărârea în acest sens

Reamintim că înregistrarea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro) se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii statului român.

Atragem atenția tuturor cetățenilor cu drept de vot care intenționează să se înregistreze pe portal să acționeze individual, respectând principiile onestității și corectitudinii, și să nu divulge datele personale de identificare unor terțe părți în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.

Comunicatele de presă emise de către AEP în legătură cu exercitarea votului în străinătate sunt disponibile pe pagina oficială de internet a instituției, www.roaep.ro/, secțiunea Prezentare AEP, rubrica Presa.

 

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

16 august 2019

În contextul campaniei de informare a alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în Norvegia cu privire la organizarea alegerilor pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019 (turul I) și 24 noiembrie (turul II), Ambasada României la Oslo aduce la cunoștință modalitățile alternative de exercitare a dreptului de vot în străinătate - votul prin corespondență sau votul la o secție de votare, în două variante de organizare: vot la secția de votare din străinătate la care alegătorul s-a înregistrat în prealabil și poate fi organizată urmare solicitărilor a cel puțin 100 de alegători care s-au înregistrat cu aceeași opțiune a locației geografice sau vot tradițional la oricare secție de votare din străinătate.

Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență sau votul la o secție de votare care va fi organizată urmare solicitărilor a cel puțin 100 de alegători care s-au înregistrat cu o aceeași opțiune a locației geografice, trebuie să se înregistreze on-line pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea corespunzătoare - Alegător în străinătate prin corespondență sau Alegător în străinătate la o secție de votare.

Data-limită pentru înscrierea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), ca Alegător în străinătate prin corespondență sau Alegător în străinătate la o secție de votare este 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).

Portalul Vot străinătate a fost creat și este administrat, în mod exclusiv, de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Procedura de înregistrare este prezentată detaliat pe acest portal, la link-urile corespunzătoare celor două secțiunii. Pentru eventuale întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere, AEP a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro

 

IMPORTANT!

Înregistrarea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii Statului român.

Atragem atenția tuturor cetățenilor cu drept de vot care intenționează să se înregistreze pe portal să acționeze individual, respectând principiile onestității și corectitudinii, și să nu divulge datele de identificare personale unor terțe părți în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.

Recomandăm alegătorilor români din Norvegia să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță, cu cel puțin trei avantaje importante: (1) posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură; (2) evitarea aglomerației de la secțiile de votare; și (3) evitarea costurilor deplasării la secția de votare.

Votul prin corespondență

 • Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător prin corespondență, pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea Alegător în străinătate prin corespondență.
 • Pentru înregistrarea cu opțiunea alegător în străinătate prin corespondență, la formularul on-line completat integral conform procedurii AEP trebuie anexate copia scanată sau fotografia actului de identitate românesc valabil, precum și copia scanată sau fotografia a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul MAE nr. 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.
 • Documentele care atestă dreptul de şedere / domiciliul sau reședința în Norvegia sunt: certificat de înregistrare a domiciliului sau reședinței (unul dintre documentele Bostedattest, Registreringsbevis for EØS-borgere sau Varig Oppholdsbevis for EØS-borgere), viză de ședere permanentă (Permanent oppholdstillatelse) și permis de conducere norvegian (acest ultim document atestă reședința titularului în Norvegia numai dacă titularul deține un pașaport norvegian valid sau titularul deține un pașaport românesc valabil cu menționarea domiciliului în Norvegia și se află în imposibilitatea de a prezenta unul dintre documentele enumerate anterior).
 • După înregistrarea pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), alegătorul va primi în cel mai scurt timp un mesaj e-mail din partea AEP (se recomandă și verificarea folder-ului de tip Spam), care va conține un link de confirmare pe care alegătorul trebuie să-l acceseze în vederea finalizării procedurii de preînregistrare. Linkul de validare este valabil numai 24 de ore și poate fi accesat o singură dată!
 • După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un mesaj e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Validarea înregistrării oricărui alegător din străinătate se face de către AEP, în termen de maxim 5 zile de la data la care alegătorul respectiv a transmis confirmarea mesajului email-ului de control către AEP.
 • Alegătorul a cărui cerere de înregistrare pentru votul prin corespondență a fost confirmată prin mesaj e-mail de finalizare de către AEP, va primi, prin expediție poștală la adresa poștală indicată în formularul de înscriere, toate documentele necesare pentru votul prin corespondență, precum și instrucțiuni de completare și transmitere a votului (pentru ambele tururi ale alegerilor prezidențiale 2019).
 • Alegătorul care se înregistrează pentru votul prin corespondență are două opțiuni pentru a trimite plicul cu votul său:
 • în România (plicul este autoadresat și nu implică un cost suplimentar) sau
 • la misiunea diplomatică din țara în care se află, personal sau prin poștă (urmând ca alegătorul să suporte costurile). Procedura de depunere a plicurilor la misiunile diplomatice va fi reglementată printr-o hotărâre AEP. Ambasada României la Oslo va informa despre această procedură imediat după ce AEP va emite hotărârea în acest sens.
  • Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure că trimite (în România sau la misiunea diplomatică) plicul cu votul său în timp util, astfel încât el să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență cel mai târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, plicurile sosite după această dată fiind anulate.
  • Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență vor primi notificări pe e-mail de la AEP dacă opțiunea lor de vot a fost înregistrată sau nu la biroul electoral pentru votul prin corespondență. Dacă votul lor nu a fost înregistrat la biroul electoral pentru votul prin corespondență, vor putea să voteze la orice secție organizată în străinătate.
 • Alegătorii care se înregistrează ca alegător în străinătate prin corespondență vor fi înscriși în listele electorale permanente pentru votul prin corespondență.

 

Votul la o secție de votare

 • Alegătorii care se vor afla în străinătate, indiferent de motiv, pot solicita organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vor dori să voteze.
 • Pentru a solicita înființarea unei secții de votare în străinătate, alegătorul trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător la o secție de votare, pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea Alegător în străinătate la o secție de votare.
 • Pentru înregistrarea cu opțiunea alegător în străinătate la o secție de votare, alegătorul trebuie să completeze integral formularul on-line și să anexeze copia scanată sau fotografia actului românesc de identitate valabil (conform procedurii AEP indicate pe portalul Vot străinătate).
 • O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de alegători care s-au înregistrat cu aceeași opțiune a locației geografice (aceeași localitate sau grup de localități în proximitate) pentru organizarea secției de votare, cu condiția ca autoritățile statului în care se află locația / localitatea să își dea acordul pentru organizarea secției respective. Lista acestor secții de votare este stabilită de AEP pe baza cererilor alegătorilor aflați în străinătate care au fost înregistrate pe portalul Vot străinătate (www.votstrainatate.ro), la secțiunea Alegător în străinătate la o secție de votare.
 • În situația în care numărul alegătorilor care se înregistrează portalul Vot străinătate cu solicitarea de înființare a unei secții de votare la Oslo este mai mic de 300 de persoane, aceștia vor fi arondați la secția de votare care fi organizată la sediul Ambasadei României la Oslo.
 • Alegătorul care s-a înregistrat pe portalul Vot străinătate, cu opțiunea Alegător în străinătate la o secție de votare, poate vota la oricare altă secție de votare organizată în străinătate și nu doar la cea înființată ca urmare a cererii pe care a înregistrat-o.
 • Alegătorii care se înregistrează ca alegător în străinătate la o secție de votare vor fi înscriși în listele electorale permanente din străinătate.
 • Votul tradițional la oricare secție de votare din străinătate poate fi exprimat de toți alegătorii care nu au optat pentru votul prin corespondență și nu au fost înscriși de AEP în listele electorale permanente pentru votul prin corespondență.
 • Secțiile de votare organizate în afara țării vor fi deschise cu două zile în avans față de ziua votului (duminică 10 noiembrie 2019 turul I și duminică 24 noiembrie 2019 turul II), după următorul program:

vineri - 8 și 22 noiembrie 2019, în intervalul orar 12:00 - 21:00 (ora locală)

sâmbătă - 9 și 23 noiembrie 2019, în intervalul orar 7:00 - 21:00 (ora locală)

duminică - 10 și 24 noiembrie 2019, în intervalul orar 7:00 - 21:00 (ora locală)

Alegătorii care în ziua votului (cele două zile de duminică, 10 și 24 noiembrie 2019), la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare respective verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și, în acest sens, constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în aceste situaţii pot vota până cel mult la ora 23.59

 • Alegătorii care își vor exercita dreptul de vot la o secție de votare din străinătate trebuie să prezinte un act de identitate românesc valabil în ziua votării, respectiv unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, titlul de călătorie.

 

Link-uri utile:

Ministerul Afacerilor Externe, rubrica Alegeri pentru Președintele României - 2019

Informații generale, link: www.mae.ro/node/49479

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate,

link: http://www.mae.ro/node/49653

Legislație, link: www.mae.ro/node/49656

Autoritatea Electorală Permanentă

Pagina oficială de internet, www.roaep.ro/

Portalul Vot străinătate, www.votstrainatate.ro/

Secțiunea Legislație electorală – Alegeri Prezidențiale, link: http://www.roaep.ro/legislatie/

 

Lansarea unei rubrici speciale pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe referitoare la organizarea procesului de vot în străinătate în contextul alegerilor pentru Președintele României din noiembrie 201

14 august 2019

 

Ambasada României la Oslo aduce la cunoștința alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în Norvegia că, astăzi, 1 august 2019, Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate asupra modalităților de exercitare a dreptului de vot la alegerile pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019 - http://www.mae.ro/node/49479

În cadrul acestei secțiuni au fost publicate deja informații utile cu privire la opțiunile pe care le au alegătorii din afara țării pentru a vota la alegerile prezidențiale: astfel, pe lângă votul tradițional (exprimat la orice secție de votare), la alegerile pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019, cetățenii români aflați în străinătate au posibilitatea să voteze prin corespondență și să solicite înființarea de secții de votare în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că atât alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență, cât și cei care doresc să voteze la o secție de votare din străinătate organizată ca urmare a solicitărilor din Registrul electoral, trebuie să se înregistreze on-line pe portalul www.votstrainatate.ro, creat și administrat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Portalul www.votstrainatate.ro cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019, potrivit prevederilor legale.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul în care optează să voteze și va anexa copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități, cu condiția ca statul respectiv să își dea acordul pentru organizarea secției respective.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere în statul respectiv, eliberat de autoritățile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul MAE 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016 (Ordinul MAE nr. 500/2016).

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Reamintim cetățenilor români cu drept de vot aflați în străinătate că la alegerile prezidențiale din acest an secțiile de votare organizate în afara țării vor fi deschise timp de trei zile: vineri (în intervalul 12:00-21:00), sâmbătă (între orele 7:00 și 21:00) și duminică (de la 7:00 la 21:00).

Cetățenii români cu drept de vot din străinătate pot să voteze la orice secție care va fi organizată în afara țării pe baza unui act de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, titlul de călătorie.

Link-uri utile:

Ministerul Afacerilor Externe, rubrica Alegeri pentru Președintele României - 2019

www.mae.ro/node/49479

Ministerul Afacerilor Externe, rubrica Alegeri pentru Președintele României - 2019, link Legislație

www.mae.ro/node/49656)

Autoritatea Electorală Permanentă www.roaep.ro/ și portal VOT STRĂINĂTATE

www.votstrainatate.ro/

Anunț important privind programul Secției consulare a ambasadei

05.11.2019

Vă informăm că, în contextul Alegerilor Prezidenţiale care vor avea loc în noiembrie 2019, întrucât în sediul oficiului…

Alegeri prezidențiale 2019 - Tur 2

13.11.2019

Ambasada României la Oslo reamintește că al doilea tur al alegerilor pentru Președintele României se va desfășura în …

Alegeri prezidențiale 2019 – Tur 1

06.11.2019

Ambasada României la Oslo reamintește că primul tur al alegerilor pentru Președintele României se va desfășura în…

Alegeri prezidentiale 2019 - videoclipuri de informare

29.10.2019

Ambasada României la Oslo aduce la cunoștintă că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a realizat, în parteneriat…