Despre noi

Adrian Davidoiu - Ambasadorul României în Regatul Norvegiei

 

 

 

 

 

Adrian Gabriel Davidoiu

 

 

 

 

Domnul Adrian Davidoiu, născut la 13 iulie 1967, este actualmente ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei, prezentându-şi scrisorile de acreditare Maiestății Sale Regelui Harald V al Norvegiei la data de 24 septembrie 2015.

A absolvit Universitatea Bucureşti – Facultatea de Filologie (în 1989) și a urmat cursuri la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi Colegiul Juridic franco-român de studii europene (fără diplomă de licenţă).

Înainte de intrarea în diplomație a fost profesor de limba și literatura română / limba engleză (1989 -1990) și a activat în sectorul privat.

A început cariera diplomatică în Ministerul Afacerilor Externe în anul 1997, prin concurs, accedând în cadrul Direcţiei Uniunea Europeană. A obţinut succesiv toate gradele diplomatice, de la ataşat până la ministru plenipotenţiar - grad diplomatic obţinut în anul 2014.

A ocupat, în intervalul 2003-2004, poziţia de Corespondent European în cadrul Direcţiei Generale UE, iar din august 2013 până în august 2015 a fost director general, coordonator al Direcţiei Generale Afaceri Strategice din MAE.

A activat ca prim colaborator şi însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei României la Helsinki (1999-2002), diplomat în cadrul  Ambasadei României la Madrid (2004), precum şi al Ambasadei României la Dublin (2004-2008). În perioada 2009-2013 a ocupat poziţia de prim colaborator şi, ulterior, însărcinat cu afaceri a.i. la Misiunea Permanentă a României pe lângă OSCE şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena.

A urmat cursuri de pregătire profesională în domeniul diplomaţiei, relaţiilor internaţionale, afacerilor europene şi politicii de securitate la Templeton College, Oxford; Diplomatische Akademie, Viena; Geneva Centre for Security Policy, Geneva; Institut des hautes études de défense nationale, Paris; NATO Defense College, Roma.

A exercitat mai multe funcţii diplomatice, inclusiv de Sherpa al României pentru Summit-ul Securităţii Nucleare şi reprezentant al României în High Level Task Force al NATO.

A fost şeful delegaţiei române sau membru al delegației la diverse reuniuni internaţionale, conferinţe, consultări şi negocieri, precum şi vorbitor sau panelist la conferinţe şi seminarii dedicate relațiilor internaționale, afacerilor europene, politicilor strategice şi de securitate.

A susținut cursuri, seminarii, prelegeri la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Institutul Diplomatic Român și alte foruri academice sau științifice românești.

Este fluent în engleză şi franceză şi are noţiuni de italiană şi germană.

Este căsătorit şi are doi copii.

Norvegia acceptă dubla sau multipla cetățenie

31.01.2020

Ambasada României la Oslo informează că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, Norvegia acceptă dubla sau multipla…

Burse oferite cetățenilor străini de statul român pentru anul universitar 2020-2021

23.12.2019

Ambasada României la Oslo informează că, la 16 decembrie 2019, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a lansat…

Alegeri prezidențiale 2019 - Tur 2

13.11.2019

Ambasada României la Oslo reamintește că al doilea tur al alegerilor pentru Președintele României se va desfășura în …

Alegeri prezidențiale 2019 – Tur 1

06.11.2019

Ambasada României la Oslo reamintește că primul tur al alegerilor pentru Președintele României se va desfășura în…