Norvegia

Condiţii de călătorie

Modificări legislative privind călătoria în străinătate a cetățenilor români minori

Începând cu data de 06.10.2016, Poliția de Frontieră Română pune în aplicare noile reglementări privind condițiile de ieșire din România ale cetățenilor români minori, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 169 din 30.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Astfel, din punct de vedere al atribuțiilor Poliției de Frontieră, principala modificare este introducerea, la art. 30 din lege, a alineatului (61) care prevede că în cazul minorilor, cetățeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau a reședinței în străintate se face cu documente oficiale care atesta acest fapt.

Legea 248/2005, în forma inițială, nu prevedea posibilitatea ca minorul cu domiciliul/reședința în străinătate să părăsească România în lipsa acordului  părintelui/părinților/reprezentantului legal.

În situația în care minorul respectiv călătorește în altă țară decât în cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, actul normativ menține în continuarea necesitatea ca părintele/părinții/reprezentantul legal să își dea acordul cu privire la călătoria minorului. Respectivul acord este materializat într-o declarație care are forma și conținutul stabilite de lege.

A doua modificare majoră pe care o vizează actul normativ este faptul că valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi maximum 3 ani.

Potrivit formei inițiale, era obligatorie o declarație autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor, care trebuia să cuprindă statul sau statele de destinație, data plecării și data sosirii din călătorie.

De asemenea, se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană.

Totodată, reamintim că rămân în vigoare celelalte condiții prevazute de Legea 248/2005 privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate și a normelor metodologice de aplicare a acesteia, în sensul că aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani)/carte de identitate electronica - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor. De asemenea, reamintim că însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și extrasul de cazier judiciar.

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-modificari-legislative-privind-calatoria-in-strainatate-a-cetatenilor-romani-minori-7797.html

(Ambasada României la Oslo, 7 octombrie 2016)

 

 

Norvegia  –  Extinderea perioadei de aplicare a măsurii de control la frontiera națională

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să călătorească pe teritoriul Regatului Norvegiei că Ministerul norvegian al Justiției și Securității Publice a anunţat extinderea, până la 11 mai 2017 (inclusiv), a măsurii de control al persoanelor care intră în Regatul Norvegiei pe rutele de transport maritim dinspre Danemarca, Germania și Suedia.

Paşaportul este singurul document de călătorie valabil la controlul trecerii frontierei norvegiene pentru intrările pe rutele maritime, iar companiile maritime de transport de pasageri în Norvegia vor verifica existenţa şi valabilitatea paşaportului la momentul îmbarcării, având instrucţiuni să refuze îmbarcarea oricărei persoane care nu se legitimează cu un paşaport valabil.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei:  +4722561237;  +4722446951+4722556832+4722558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Ambasadei: +4799153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://oslo.mae.ro și www.mae.ro şi reaminteşte cetăţenilor  români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

 

 

 

Norvegia impune obgligativitatea toll tag-urilor pentru autovehicule comerciale de peste 3,5 tone, începând cu 1 ianuarie 2015.
ANUNȚ IMPORTANT PENTRU TRANSPORTATORII RUTIERI ROMÂNI!

La 5 decembrie 2014, Ambasada României la Oslo a fost informată de Administrația norvegiană a Drumurilor Publice - Statens vegvesen că, începând cu 1 ianuarie 2015, toate autovehiculele comerciale de peste 3,5 tone care circulă pe drumurile publice din Norvegia, indiferent de țara în care au fost înmatriculate, trebuie să fie dotate, în mod obligatoriu, cu un dispozitiv electronic special pentru înregistrarea taxelor de drum (toll tag).

În aceste condiții, până la 1 ianuarie 2015, toți conducătorii auto, persoane fizice sau juridice. de astfel de autovehicule trebuie să încheie un contract cu un operator norvegian din sistemul național de gestionare și colectare a taxelor de drum și să monteze toll tag-ul valid pe parbriz, în interiorul vehiculului, conform instrucțiunilor de instalare.

Poliția, autoritățile vamale și Administrația norvegiană a Drumurilor Publice (Statens vegvesen) vor monitoriza conformarea cu această prevedere. În situația în care, după 1 ianuarie 2015, un autovehicul va fi identificat că nu are un contract și un toll tag valabile, se aplică o amendă de 8.000 coroane norvegiene (aproximativ 1.000 euro) și, dacă nu va fi plătită în trei săptămâni, de 12.000 coroane norvegiene. Dacă nerespectarea acestei prevederi se repetă în decurs de doi ani, amenda va fi de 16.000 coroane norvegiene.

Toll tag se poate obține astfel:

 • Se accesează web site-ul www.autopass.no (tag obligatoriu/compulsory tag) sau www.easygo.com, pentru a semna contractul și a comanda dispozitivul toll tag, cât mai repede posibil. Ulterior, toll tag-ul va fi expediat solicitantului prin poștă.
 • Începând cu 1 ianuarie 2015, semnarea contractului și obținerea toll tag-ului se vor putea realiza în punctele de trecere a frontierei norvegiene. Mai multe informații se pot obține la telefon 02050 sau +47 210 31 764 (pentru apeluri din afara Norvegiei), precum și, on-line, la www.fjellinjen.no/chat.

Persoanele care dețin un astfel de dispozitiv trebuie să se asigure că:

 • Numărul toll tag-ului este corespunzător numărului de înmatriculare al autovehiculului.
 • Toll tag-ul este valabil pentru autovehicule grele și nu pentru autovehicule ușoare.
 • Contractul principal cu operatorul norvegian abilitat este în termenul de valabilitate.

Se recomandă ca toate persoanele aflate în această situație să contacteze operatorul care îi deservește pentru mai multe informații.

Obligativitatea existenței toll tag-ului comportă, în principal, următoarele aspecte:

 • Prevederea se aplică tuturor vehiculelor grele de transport bunuri și persoane, cu o capacitate de peste 3,5 tone, care, în Norvegia, sunt destinate afacerilor comerciale, indiferent dacă au fost înmatriculate în Norvegia sau într-o altă țară.
 • Toll tag-ul este asociat și trebuie să corespundă numărului de înmatriculare al vehiculului.
 • Persoanele care sunt responsabile pentru încheierea contractului cu operatorul norvegian abilitat sunt, după caz: proprietarul autovehiculului, șoferul autovehiculului sau persoana care a închiriat autovehiculul - persoane fizice sau juridice.
 • Toll tag-urile valabile în Norvegia sunt: AutoPASS, BroBizz și GoBox.

Pentru mai multe informații, recomandăm ca toți cei interesați să acceseze web site-ul www.autopass.no, indicat de Administrația norvegiană a Drumurilor Publice (Statens vegvesen).

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Norvegia cu următoarele documente:

1. Paşaportul românesc valabil;

2. Cartea de identitate românească valabilă, emisă după anul 2009, în care este specificată cetăţenia română. Cărţile de identitate româneşti emise înainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de călătorie în Norvegia!

De asemenea, această informaţie se poate obţine şi accesand site-ul Directoratului Norvegian pentru Imigrare (UDI),  secţiunea Regulament privind imigranţii din Norvegia, amendamentul nr. 4, denumit Documente de identificare emise de ţările SEE sau AELS: www.udiregelverk.no/no/rettskilder/sentrale/utlendingsforskriften/vedlegg4/.

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Norvegia. Dacă durata şederii depăşeşte 90 de zile este necesară înregistrarea la autoritățile norvegiene de poliție.

La intrarea în Norvegia, autorităţile de frontieră pot verifica scopul călătoriei, documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor într-o formă care nu justifică scopul declarat al călătoriei pot atrage nepermiterea intrării.

Pentru verificarea condiţiilor de intrare prevăzute de legislaţia naţională norvegiană recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile norvegiene:

 

Ameninţări teroriste

Riscul cu o potențială amenințare teroristă este redus.

La 1 august 2014, autoritățile norvegiene au anunțat că s-a revenit treptat la situația de normalitate, după ce, la 24 iulie 2014, anunțaseră că au primit informații credibile, dar nespecifice, despre o amenințare cu un posibil atac terorist în Norvegia. 

La data de 22 iulie 2011, în capitala Norvegiei, Oslo, a avut loc un atentat cu bombă la sediul guvernului, urmat de un atac armat pe insula Utøya.

Cetăţenilor români care călătoresc în Norvegia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile norvegiene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro)


Siguranţă şi criminalitate

Norvegia este o ţară cu un nivel redus al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat: Secţia Consulară a Ambasadei României din Oslo

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor norvegiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – serviciul de urgenţe
 • 113 – salvarea

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

Atenţionare asupra respectării drepturilor copiilor în Norvegia

Sancţiunile impuse de legislaţia norvegiană pentru încălcarea drepturilor copiilor sunt extrem de severe, iar autorităţile locale competente monitorizează atent respectarea dispoziţiilor legale în materie. Maltratarea copiilor, fizică şi psihică este interzisă, iar în cazurile în care se suspectează abuzuri, copiii sunt preluaţi în custodia serviciilor sociale, până la clarificarea situaţiei. Aplicarea oricăror pedepse fizice copiilor, chiar dacă se invocă un scop educativ, are consecinţe legale grave, care duc la preluarea copiilor de catre Protecţia Copilului din Norvegia. În Norvegia, conform autorităţilor norvegiene, nu este permisă “nici cea mai mică formă de violenţă asupra copiilor, aici făcându-se referire şi la o simplă palmă dată unui copil”. De asemenea, autorităţile norvegiene subliniază faptul că toţi copii care trăiesc în Norvegia au aceleaşi drepturi.

Atenţionăm, de asemenea, cetăţenii români despre faptul că sesizările adresate către Protecţia Copilului pot fi făcute de către oricine care remarcă nerespectarea drepturilor copiilor, de ex. vecini, prieteni ai copilului, rude etc., copii/tineri sau părintii acestora care au nevoie de ajutor. Există, de asemenea, cazuri înregistrate în Norvegia, care au dus la preluarea copiilor de către serviciile sociale, în care chiar copiii sunt cei care au reclamat faptul că părinţii acestora îi supun unor agresiuni fizice sau psihice.

În sensul celor menţionate mai sus, cetăţenii români pot analiza şi informaţiile puse la dispoziţia lor de către Ministerul Copilului, Egalităţii şi Incluziunii Sociale al Norvegiei, la urmatorul link: http://www.regjeringen.no/en/dep/bld/whats-new/news/2014/childhood-comes-but-once.html?id=749798


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Norvegia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Norvegia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

Calitatea serviciilor medicale este buna. Orice serviciu medical, inclusiv la urgenta, se plateste.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul norvegian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

În Norvegia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

În intersecţii şi pe străzile principale unde nu sunt amplasate semne de circulaţie funcţionează regula priorităţii de dreapta. Autovehiculul care pătrunde primul în sensul giratoriu are prioritate faţă de toate celelalte autovehicule. Se circulă cu luminile de întâlnire aprinse.

Este interzisa utilizarea manuala a telefonului mobil in timpul sofatului.

Accesul în marile oraşe, pe autostrăzi şi în unele tunele importante se plăteşte, la punctele special amenajate. Plata se face numai în moneda naţionala (NOK).

Este obligatorie utilizarea cauciucurilor de iarna in perioada 1 noiembrie – 15 aprilie.

 • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

 • Limitele de viteză admise:

- 50 Km/h în localităţi

- 80 Km/h pe drumurile naţionale

- 100 Km/h pe autostrăzi, dacă nu sunt alte restricţii de circulaţie.

Nerespectarea regulilor privind viteza admisă poate atrage amenzi drastice, iar în caz de neplată, se poate dispune interzicerea intrării în spaţiul Schengen pe o perioadă de minimum 2 ani sau suspendarea permisului de conducere.

Deţinerea şi/sau utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor antiradar este interzisă în Norvegia. În cazul depistării, aparatul se confiscă şi se aplică o amendă cuprinsă între 8.000 şi 9.500 coroane norvegiene (echivalentul a peste 1.000 euro).

În situaţia în care persoana amendată nu este rezident în Norvegia, i se va solicita achitarea amenzii pe loc. Dacă persoana respectivă refuză sau se află în imposibilitatea de a plăti amenda, îi va fi reţinut autoturismul până la achitarea acesteia.

 • Centura de siguranţă:

În Norvegia este obligatorie purtarea centurii de siguranţă de către toate persoanele aflate în autoturism.

 • Parcarea:

Parcarea se face în mod obligatoriu în spaţiile de parcare special amenajate. Depăşirea timpului de parcare, fără plata corespunzătoare, atrage amenzi în valoare de aproximativ 100 euro.

 • Permisul de conducere:

Permisul de conducere românesc este valabil 3 luni de la data intrarii in Norvegia. După acest interval este necesară echivalarea permisului de conducere românesc cu cel norvegian.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vătămarea ori decesul unei persoane, este interzisă mutarea vehiculului până la sosirea poliţiei la locul accidentului, care constată faptele şi întocmeşte un proces verbal. Acest document este esenţial pentru stabilirea vinovăţiei şi se impune obţinerea unei copii din partea persoanei vătămate, în special dacă aceasta este turist străin.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • Serviciul de urgenţe – 112
 • Salvarea – 113
 • Pompierii – 110


Utilizarea cărţilor de credit

În Norvegia sunt acceptate majoritatea tipurilor de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este răspândită pe scară largă.

Plăţile se efectuează în moneda naţională (NOK).

Schimbul valutei in moneda locala se poate efectua doar la banci sau la casele de schimb valutar FOREX, unica retea de acest tip din Norvegia.


Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Reglementări vamale

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Regulamentul vamal norvegian conţine reglementări similare cu cele ale ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt:

 • 200 bucăţi ţigări
 • 1 litru băuturi alcoolice
 • 50 ml parfumuri

Orice persoană care intră sau iese din Norvegia, are obligaţia să declare, la punctul de frontieră, sumele mai mari de 25.000 NOK sau echivalentul în altă valută. La intrarea în Norvegia, persoanele care au asupra lor sume mai mari de 25.000 NOK sau echivalentul în altă valută, vor intra automat în zona de vamă pe culoarul marcat cu culoare roşie. Acest culoar este special pentru identificarea persoanelor care au de făcut declaraţii vamale. Culoarul verde este destinat persoanelor care nu au de făcut astfel de declaraţii.


Regimul animalelor de companie

La punctele de frontieră, persoanele care călătoresc cu animale de companie trebuie să prezinte un certificat veterinar, constând dintr-un certificat de vaccinare şi un certificat de sănătate al animalului. Indiferent de starea de sănătate a animalului, se aplică o perioadă de carantină de la 3 la 6 luni. Pentru detalii se recomandă accesarea paginii de Internet a Norwegian Food Safety Authority (www.mattilsynet.no)

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ambasadei pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
(actualizat decembrie 2014)

FESTIVALUL FRANCOFONIEI 2017

20.02.2017

Ambasada României la Oslo, în calitate de partener al FESTIVALULUI FRANCOFONIEI OSLO 2017, vă invită la evenimentele din…

Filmul Bacalaureat / Den store prøven în cinematografele din Norvegia

14.02.2017

Începând cu 17 februarie 2017, filmul Bacalaureat (Den store prøven / Graduation) al regizorului Cristian Mungiu va…

Programul Secției Consulare

01.02.2017

Începând cu data de 3 februarie 2017, Secția Consulară a Ambasadei României la Oslo are următorul program de lucru cu…

Ghidul lucrătorilor români în Norvegia: informații utile

04.01.2017

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România a editat recent Ghidul lucrătorilor români în Norvegia: informa…